Onze visie op persoonlijk leiderschap
19 juli 2023 
in People

Onze visie op persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat kort samengevat over aan het roer staan van je eigen leven. Welke doelen stel je en welke acties onderneem je om de gewenste resultaten te bereiken? Persoonlijk leiderschap gaat allereerst over jezelf kunnen aansturen en bewust zijn van eigen kwaliteiten en talenten. Vervolgens gaat het natuurlijk over dat je een leven creëert in lijn met jouw doelen en waarden. Wie ben je nu echt? Waar sta je voor? Maar het gaat ook vooral over wat je hiermee doet. Dit is misschien wel het belangrijkste praktische aspect van persoonlijk leiderschap.

Het individu, de mens, staat centraal bij ons. Dat is de reden waarom we aandacht besteden aan dit onderwerp. Onderstaande inzichten delen we graag omdat ze goed aansluiten bij ons gedachtegoed.

 

Creëer je eigen identiteit 

Een fundamenteel element van persoonlijk leiderschap is dat je proactief bent waardoor je letterlijk de regie neemt over je eigen leven en dus de beslissingen die je maakt. Hierbij neem je zelf verantwoordelijkheid en handel je vanuit jouw eigen waarden en normen. Hier komen zelfontwikkeling en zelfsturing om de hoek kijken. Het kan lastig zijn om niet te reageren op externe omstandigheden en om vast te blijven houden aan je eigen overtuigingen. Daarom is het extra van belang om gaandeweg te onderzoeken of ontdekken wie je nu écht bent of wilt zijn, welke (kern)waarden jij hebt, wat voor jou belangrijk is, waar jij je energie en tijd in wilt steken, welk gedrag je vertoont en hoe jouw zelfbeeld is. Zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Dit kost tijd. Zie het als een ontdekkingstocht naar jezelf.

Met proactief zijn bedoelen we dus bijvoorbeeld dat je je richt op jouw cirkel van invloed in plaats van om tijd te besteden aan dingen waar je geen invloed op hebt of waar je niet gelukkig van wordt. Hierbij kunnen we een mooie link maken naar het gezegde ‘first things first’. Oftewel stel prioriteiten en steek jouw tijd en energie in zinvolle en de voor jou belangrijke (en soms niet urgente) dingen die er toe doen. Focus daarom op de belangrijkste doelen en besteed voor jezelf aandacht aan hoe je deze wil bereiken. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” is niet voor niets het gezegde. Daarom streven we naar samenwerking, menselijke interactie en synergie om vanuit het team, het individu te kunnen laten groeien. Om jouw individuele doelen te kunnen bereiken heb je vaak andere mensen ter ondersteuning nodig. Daarnaast geloven we dat wanneer je écht impact wil maken je dit samen met anderen doet. Het zoeken van oplossingen die voor iedereen iets opleveren is hier onderdeel van. Je zoekt dus naar wederzijds voordeel. Een deal is pas een goede deal als alle partijen er beter van worden!

Zo’n wederzijdse afhankelijkheid leidt tot een cultuur van samenwerking waarbij een wij-gevoel wordt gecreëerd. Je bundelt krachten en benut elkaars talenten om zo een bepaald doel te kunnen bereiken. Hierbij helpt het uiteraard als je zelf weet waar je goed in bent en wat je leuk vindt. Dan floreer je wat leidt tot intrinsieke motivatie,  waardoor je als team iets beters kunt realiseren. Persoonlijk leiderschap is iets individueels wat dus ook in teamverband sterk tot uiting kan komen. Daarnaast is het zo dat als je de tijd neemt om jezelf aan te scherpen, je vervolgens effectiever kunt zijn. “De zaag scherp houden” zoals Covey dat beschrijft, is een stuk eenvoudiger als je een goed functionerend team hebt. Je teamleden zijn een super waardevolle spiegel van je eigen gedrag en ambities, en zullen je ook uitdagen deze helder uit te dragen en hiernaar te leven.

 

 

De (professionele) ontwikkelingscyclus die iedereen zal doorlopen 

Persoonlijk leiderschap stelt jou in staat om zelfsturend te zijn in jouw werk. Zoals gezegd sta je aan het roer van je eigen leven, dus óók op professioneel vlak. Ondanks dat we het heft in eigen handen hebben, zullen we logischerwijs een bepaalde professionele ontwikkelcyclus doorlopen. Matthieu Weggeman heeft hier een mooie theorie over geschreven. Iedere professional zal een carrière als improviserende en innovatieve professional (I-prof) beginnen en zich uiteindelijk ontwikkelen tot een productietijger. Als starter op de arbeidsmarkt is de huidige bijdrage aan organisatiedoelen nog laag, maar de verwachte bijdrage juist hoog. Je bent de trainee gekenmerkt door nieuwsgierigheid die steeds de waaromvraag probeert te stellen. Een volgende fase is dat de verwachte bijdrage aan organisatiedoelen nog steeds hoog is, maar ook de huidige bijdrage hoger is dan toen je als trainee binnenkwam. Logisch natuurlijk. Je bent geen groentje meer en ontwikkelt jezelf zowel op kennis, professioneel als op persoonlijk vlak. De derde fase waarin je zult belanden is die van productietijger (de R-prof). De nieuwsgierigheid (het continu stellen van de waaromvraag) en het innovatieve is meer naar de achtergrond verdwenen. Je zult voornamelijk routinematig bezig zijn. Oftewel: je voert de werkzaamheden uit die jou bekend zijn en wordt daarom nog weinig uitgedaagd. Het aanpassingsvermogen wordt op de proef gesteld en de groei is er wel zo’n beetje uit. Je bent van toegevoegde waarde voor de organisatie omdat de huidige bijdrage aan organisatiedoelen hoog is. Een belangrijk punt is aangebroken nu. Als de productietijger geen verdere ontwikkelingsstappen onderneemt, neemt de relevantie van de medewerker steeds verder af waardoor je een verteller wordt. Het resultaat? Kennis is verouderd en op een bepaalde leeftijd zijn daardoor veranderingen minder goed bij te houden. Deze professionals weten alles van vroeger en vertellen daar dan ook graag over.

 

De crux van bovenstaande beschrijving? Als je niks doet neemt de relevantie af. De sleutel om waardevol en relevant te blijven is om je leven lang te blijven leren.  Zo kunnen (oudere) R-profs opnieuw in de trainee-fase belanden waardoor je weer aan het begin komt te staan van de professionele ontwikkelingscyclus. De I-profs leren nieuwe state-of-the-art methoden en technieken aan de ervaren R-profs. Onderstaand beschreven T-profiel is hier een mooi hulpmiddel voor.

 

Haal de toekomst naar je toe! 

Je hebt altijd een keuze. Dát is onze overtuiging. Grijp op tijd in als je je gaat vervelen en niet meer uitgedaagd wordt, wanneer je jezelf niet comfortabel voelt met het geen wat je doet of wanneer je ‘uitgegroeid’ lijkt te zijn. Het is jouw leven, dus jij bent aan zet. Kies dus op tijd voor Weggemans’ T-profiel. Ik hoor je denken… Wat voor profiel? Nou hier komt ie. Open deur: de T heeft een verticale en een horizontale poot. De verticale poot van de T, staat voor de expertise. Kennis en vaardigheden die betrekking hebben op een specifiek vakgebied waarvoor mensen vaak langdurig hebben gestudeerd. Aan de andere kant staat de horizontale lijn voor diversiteit: kennis en vaardigheden die algemeen zijn en die mensen gedurende hun werkende leven ontwikkelen. Zoals het voeren van een goed gesprek, leiderschap tonen, plannen en organiseren. Om inzetbaar te blijven heb je beide aspecten nodig. De verticale tak zorgt ervoor dat mensen uitblinken in iets wat anderen niet zomaar kunnen evenaren. De horizontale tak maakt het mogelijk dat mensen indien nodig kunnen overstappen naar ander werk. Zo blijf je flexibel én relevant voor de arbeidsmarkt. Door niet stil te blijven zitten maar juist te blijven ontwikkelen én te leren van zowel jongere als oudere collega’s haal je de toekomst naar je toe, blijf je optimaal inzetbaar waardoor jij elke dag voldoening uit je werk haalt en je blijft excelleren, op welke manier dan ook.

 

Hoe wij hier in de praktijk mee om gaan 

Om duidelijk te maken hoe wij bovenstaande visie in de praktijk zien, focussen we op drie dingen: de selectie van projecten, de rol van collega’s en jouw ontwikkeling binnen x-celerate.

 

De selectie van projecten 

Wij stellen jou in de gelegenheid om mee te beslissen over welke opdracht jij gaat uitvoeren bij welke opdrachtgever. Jij staat immers aan het roer van jouw carrière, weet je nog? 😉 Persoonlijk leiderschap gaat ook over het kunnen identificeren wat je wel en wat je niet leuk vindt om te doen. We zullen dan ook eerst altijd proberen om een opdracht te vinden die zo goed mogelijk bij jou past. Ligt jouw passie eerder bij een profit dan bij een non-profit organisatie? Of ben jij eraan toe om een bepaalde rol (de expert, of juist de generalistische projectleider bijvoorbeeld) te vervullen? Dan houden we hier natuurlijk rekening mee. Om een zo optimaal passende opdracht te vinden, helpt het als je een idee hebt van wat je graag wil. Jouw input staat centraal. Zo kunnen we er SAMEN voor zorgen dat jij het naar je zin hebt. Een win voor jou, omdat je doet wat je leuk vindt en een win voor ons, omdat we een happy medewerker hebben waardoor we samen kunnen excelleren en accelereren 😊.

Rol van collega’s 

Jij weet (of gaat nog verder ontdekken) wat jouw kwaliteiten en talenten zijn. Wij weten dat ieder individu uniek is. Juist daardoor kunnen er in een team mooie dingen ontstaan waardoor het resultaat beter is dan dat je het alleen doet. Jouw collega is niet jouw concurrent, omdat je denkt dat die het beter doet of slimmer is. Nee, jullie ondersteunen elkaar en vullen elkaar aan op basis van ieders eigen capaciteiten en skills. Juist daarom voeren we opdrachten in teamverband uit.

Geen baan maar een loopbaan

We gunnen het iedereen om te werken “in flow”. Dit is het punt waarop je in een positieve werksfeer zit waarbij alles goed en vanzelf lijkt te gaan. Om dit te kunnen ervaren moet de opdracht en de hiervoor benodigde kennis om deze uit te voeren in balans zijn. Merk je dat je te weinig kennis en kunde hebt voor de te uit te voeren opdracht? Dan ontstaat er angst met kans op burn-out. Heb je meer kennis in huis dan eigenlijk nodig is? Dan ontwikkel je een bore-out waarin je te weinig geboeid blijft en je je gaat vervelen. 

De conclusie die wij hieruit trekken? We geven je ruimte en luisteren naar individuele behoeften. Vanuit deze basis vertrekken we, en steken we tijd en energie om jou een rol te geven die binnen jouw flow gebied ligt. Door net buiten je comfortzone te zitten geven wij jou de ruimte om maximaal waarde toe te voegen, te leren en jezelf te ontwikkelen. Persoonlijk leiderschap is namelijk een continue proces en wij erkennen dat.


Deel jij bovenstaande zienswijze en herken jij je hierin? Neem dan contact met ons op of laat een comment achter 😊 

Arno
Door

Arno

op 21 Jul 2023

Goed artikel met mooie uitgangspunten! Op naar de flow!

Reactie plaatsen