Pim @x-celerate
Sinds januari 2024 is Pim werkzaam bij x-celerate waarna hij direct (fulltime) aan een project voor VDL Bus & Coach is begonnen in de rol van RPA developer. VDL Bus & Coach is gevestigd in Valkenswaard, daar werkt hij iedere woensdag. “De projecten bestaan niet enkel uit de ontwikkeling van bots. Het zijn A-Z projecten waarbij communicatiemomenten met de stake-holders key zijn om samen tot het gewenste resultaat te komen. Op woensdag wordt hier een fysiek moment voor ingepland om de (tussen)-resultaten te bespreken” aldus Pim. De overige werkdagen werkt hij vanuit het VDL Nedcar kantoor in Born of gaat hij eens in de zoveel tijd naar Roermond om andere collega’s te treffen op het kantoor van x-celerate. Lekker divers dus.
Naast zijn opdracht bij VDL vindt Pim het leuk om kennis te delen over het gebruik van RPA. Hij neemt zijn collega's graag mee in de mogelijkheden die het biedt voor onze opdrachtgevers. “Ik heb een tijdje terug een kennisdeling over RPA gegeven. Dit helpt mijn collega’s om kansen voor RPA bij hun opdrachtgevers te kunnen signaleren waardoor we samen meer impact kunnen maken”. Verbinden en van elkaar leren zit immers in onze cultuur.
Wat Pim precies bij VDL bus & coach doet? Daar is maar een manier voor om achter te komen, en dat is door dit hem zelf te vragen. Een consultant kan immers zelf altijd het beste definiëren hoe zijn opdracht verloopt. Pim aan het woord:
“In januari 2024 ben ik gestart bij VDL Bus & Coach waar ik ben begonnen met het robuuster maken van een aantal bestaande RPA -bots ter ondersteuning van de dagdagelijkse operatie en het data control team. Dit vormde de basis voor de ontwikkeling van nieuwe robots waarbij een aantal aspecten van belang zijn: allereerst de afstemming met de stakeholders in de voorbereidingsfase. Gaat het bijvoorbeeld over het reduceren van repetitieve taken of het verhogen van de(data-)kwaliteit? En welke winst kunnen we behalen: hoeveel procent van het proces kunnen we robotiseren of hoeveel tijdsbesparing kunnen we realiseren?
Vervolgens wordt in de ontwerpfase de procesdocumentatie opgemaakt met het ontwerp van de robot, wat de basis vormt voor de bouw van de robots. Tijdens de bouw en het testen van de robot kunnen er afwijkingen aan het licht komen. Daarom is het van belang om de stakeholders te betrekken bij de voortgang van de bouw van de robot. Na de development fase volgt de testfase, ook wel genoemd de User Acceptance Test (UAT): de fase waarin de stakeholders de functionaliteit van de robot evalueren. Voert de robot bijvoorbeeld zijn “taken” naar behoren uit?
Uiteindelijk volgt de Go Live van de robot en de monitoring. Op basis van de afstemming met de stakeholders worden de procesparameters opgevoerd. Een van deze parameters is de frequentie van uitvoer van de robot. Dient de robot uitsluitend in nachturen te runnen of dient de robot te starten wanneer er een nieuwe file klaarstaat in een folderlocatie? Tevens wordt het resultaat gevalideerd en is er aandacht voor de robuustheid: hoe gaat de robot bijvoorbeeld om met een afwijkende input. Komt de user daar makkelijk achter en weet diegene wat er gedaan moet worden om dit op te lossen? Of is de robot zo flexibel dat deze daarmee om kan gaan? Een fascinerend samenspel waar ik een hoop van leer, zowel op communicatief als op inhoudelijk vlak!”
Het is van uiterst belang om consultants te begeleiden en om gelegenheid te bieden om samen te sparren tijdens een opdracht om ervoor te zorgen dat de consultant zich fijn voelt en uiteindelijk natuurlijk ook zodat de opdrachtgever blij is met het resultaat. “In de afgelopen 6 maanden dat ik bij x-celerate werk, kan ik kort en krachtig zijn over de contactmomenten vanuit x-celerate. Kort op de bal, snel schakelen indien ondersteuning of extra faciliteiten benodigd zijn. Er wordt geluisterd naar mij als persoon welke middelen nodig zijn om ervoor te zorgen dat je resultaat kunt halen bij opdrachtgevers” aldus Pim over hoe hij de begeleiding vanuit x-celerate ervaart.