Arbeidsproductiviteit, efficiëntie en werkgeluk: een win-win-win met moderne tools
De nieuwsberichten staan er vol van: als we onze levensstandaard willen behouden met een ouder wordende bevolking, zullen we met meer mensen (minimaal) hetzelfde werk voor elkaar moeten krijgen. Ergo: de arbeidsproductiviteit moet omhoog.
Optimaal benutten van technologie
Technologie vandaag de dag biedt heel veel mogelijkheden. Softwarepakketten hebben zich in rap tempo ontwikkeld de afgelopen jaren. Zeker voor wie de transitie heeft gemaakt naar cloud based oplossingen geldt dat alle nieuwe functionaliteiten “overnight” beschikbaar zijn in de applicatie. Daarmee ontstaat de uitdaging hoe je dat vervolgens in je organisatie adopteert. Ben je überhaupt op de hoogte van welke nieuwe functionaliteiten er in de actuele releases zitten? Hoe maak je de afweging of iets relevant is voor jouw specifieke bedrijfsprocessen? Dit is een continue vraagstuk dat vandaag de dag steeds meer aandacht opeist, maar waar tegelijkertijd heel veel productiviteitswinst te behalen valt.
Begin dicht bij huis
Dit klinkt ingewikkeld en moeilijk, maar dat hoeft helemaal niet, het kan heel dicht bij huis beginnen. Sta bijvoorbeeld eens stil bij hoeveel handmatig, repetitief en routinematig werk er plaatsvindt in jouw organisatie. Misschien een beetje boud gesteld, maar het is toch eigenlijk ethisch onverantwoord om dit als organisatie te accepteren?
Een traditionele reactie is dat er een vacature uitgeschreven wordt, waar vervolgens irritatie over ontstaat omdat er niet genoeg of niet de juiste mensen op reageren. Echter, waarom niet eerst eens evalueren of extra capaciteit ook wel de juiste oplossing is?
Vandaar dat we er een lans voor breken om dit anders aan te pakken; de mogelijkheden van moderne tooling zijn enorm! Denk eens aan wat het ERP pakket allemaal kan, maar ook over welke mogelijkheden voor dashboarding er allemaal zijn en hoe deze voor elke specifieke gebruiker op maat te specificeren zijn. Aanvullend is er tegenwoordig enorm flexibele software in de vorm van RPA (Robotic Process Auatomation) beschikbaar die kan helpen over verschillende softwarepakketten heen. Softwarerobotjes die nooit ziek zijn, niets vergeten en op elk gedefinieerd moment van de dag of week ervoor zorgen dat bijvoorbeeld iedereen in de organisatie naar dezelfde waarheid kijkt, dat wil toch iedereen?!
Medewerker tevredenheid & werkgeversaantrekkelijkheid
Naast het kwantitatieve voordeel dat je met minder mensen meer werk voor elkaar krijgt, zijn er ook nog een aantal kwalitatieve voordelen. Twee belangrijke aspecten zijn de medewerker tevredenheid en de aantrekkelijkheid als werkgever. Simpel gesteld: gegevens laten overkloppen in een ander pakket leidt ertoe dat mensen hun baan als “bullshitjob” gaan bestempelen. Daar wordt niemand warm van, dit motiveert niet en leidt tot ongemotiveerde medewerkers, hoger ziekteverzuim en dus uiteindelijk verloop. Hoge kosten voor de organisatie dus. Als je er nu gewoon voor zorgt dat mensen uitgedaagd worden, dat ze mooie dingen mogen doen, dan worden ze productiever, leveren ze meer op voor je organisatie en kun je samen bouwen samen aan een (iets) mooiere wereld! Ten aanzien van die aantrekkelijkheid als werkgever: alle dure marketingcampagnes worden dan outperformed door positieve en enthousiaste medewerkers die dat uitdragen waardoor mensen bij je organisatie willen werken.