5 veelgestelde vragen over de rol van een Business & Data Consultant

De rol van Business & Data Consultant is veelzijdig en steeds in ontwikkeling. Je werkt op het snijvlak van data, processen en strategie, waarbij je organisaties helpt om beter onderbouwde beslissingen te nemen en slimmer te werken. Maar hoe ziet zo’n functie er nu concreet uit? Wat kun je verwachten van een werkweek? Wat verdien je als Business Consultant? En welke achtergrond heb je nodig?

In deze blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over het vak van een Business & Data consultant. 


1. Hoe ziet een werkdag als Business & Data Consultant eruit?

Een gemiddelde werkdag bestaat eigenlijk niet – daar is het werk simpelweg te afwisselend voor. Daarom is het beter om te kijken naar een werkweek als geheel. Als Business & Data Consultant werk je vaak aan meerdere projecten tegelijk. Soms ben je volledig gericht op één opdrachtgever, maar het komt ook voor dat je de week opdeelt tussen verschillende opdrachtgevers, afhankelijk van de fase van elk project.

Werk je bijvoorbeeld 40 uur per week, dan zou dat er als volgt uit kunnen zien: 25 uur aan een project bij opdrachtgever A, 10 uur bij opdrachtgever B, en de resterende tijd besteed je aan interne projecten, kennisdeling met collega’s of je eigen ontwikkeling. Die variatie maakt het werk interessant en houdt je scherp. 


2. Hoe vlieg je opdrachten aan?  

Elke opdracht vraagt om een andere aanpak, omdat de situatie, wensen en uitdagingen per organisatie verschillen. Die diversiteit maakt het werk dynamisch. Als Business & Data Consultant leer je al doende welke werkwijzen effectief zijn en bouw je aan een set van best practices die je meeneemt naar volgende projecten.

In het begin van een opdracht ben je meestal regelmatig op locatie, zodat je de organisatie, mensen en processen goed leert kennen. Daarna is hybride werken vaak goed mogelijk. Binnen de meeste projecten werk je niet alleen, maar samen met collega’s die elk hun eigen expertise meenemen. Dat samenwerken vanuit verschillende invalshoeken is vaak een krachtig onderdeel van de aanpak.


3. Het salaris: wat verdient een Business Consultant eigenlijk?

Het salaris verschilt per niveau en loopt op met ervaring. Ter indicatie:

Denk daarnaast aan een mobiliteitsvergoeding, telefoonvergoeding en pensioen. Het voordeel van consultancy is dat je hybride kunt werken een kijkje in de keuken bij uiteenlopende organisaties kunt nemen en je jezelf snel kunt ontwikkelen. Zowel in hard als softskills. 



4. Met welke opleiding of achtergrond kom je in aanmerking voor de rol van een Business Consultant?

In bovenstaande Business & Data rollen wordt gevraagd om een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Belangrijk is dat je analytisch denkt en beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk. De studierichting verschilt, maar veel business & data consultants hebben een achtergrond in bedrijfskunde, economie of een vergelijkbare studie. Denk aan:

  • Bedrijfskunde
  • Bedrijfseconomie
  • Finance & Control 
  • Organisatiewetenschappen
  • International Business and Management
  • Economics and Business

Een brede basisopleiding gecombineerd met interesse in data, processen en strategie is vaak een goede combinatie. Daarnaast zie je dat professionals met ervaring als  business controller business analist project controller  of  data analist  regelmatig doorgroeien naar de rol van  Business & Data Consultant . Zij brengen vaak waardevolle praktijkervaring mee vanuit het bedrijfsleven of de overheid.


5. Hoe ziet werken  bij X-celerate eruit? 

Bij X-celerate werk je als  Business & Data Consultant  op het snijvlak van business en data. Je ondersteunt organisaties in hun ontwikkeling naar een datagedreven manier van werken, met aandacht voor  procesoptimalisatie , besluitvorming en structuur. Daarbij kijk je verder dan alleen technische oplossingen: je denkt mee over de inrichting van processen en de impact op de dagelijkse praktijk.

Wat ons onderscheidt is de manier waarop we samenwerken. Binnen projecten werk je met collega’s uit verschillende disciplines – denk aan finance, business en data – waardoor je met elkaar tot duurzame oplossingen komt. We geloven in die bundeling van kennis en ervaring.

Ook als het gaat om je eigen ontwikkeling bieden we ruimte. Er is geen vastomlijnd traject; je krijgt de vrijheid om je pad vorm te geven op een manier die bij jou past. Daarbij zorgen we voor passende begeleiding, inhoudelijke uitdaging en de mogelijkheid om met collega’s te sparren en samen te groeien. Geen standaardbenadering dus, maar een ontwikkelpad op maat.


Aan de slag al Business & Data Consultant? 

Enthousiast geworden over de rol van een  Business & Data Consultant  bij X-celerate? Neem eens een kijkje bij onze Business & Data vacatures. Lijkt het je leuk om een keer kennis te maken? Wacht niet langer en neem gerust contact met ons op.